Orkaan Geert in Spijkenisse

Jan Roos en zijn Keulse Pop
Jan Roos en zijn Keulse Pop

De sfeer op de Markt in Spijkenisse lijkt een beetje op die bij de aankomst van Sinterklaas. Alleen zijn er nu geen jengelende kinderen die het straatbeeld bepalen, maar volwassenen met camera’s. Het is dan ook niet Sinterklaas die vandaag arriveert. Gekkie, die ik ben, dat kan toch ook niet in januari? Nee, men verwacht dat rond 12 uur PVV-leider Geert Wilders zal neerdalen in Spijkenisse. De stad met zo’n beetje de meeste PVV-stemmers van Nederland. De media zijn massaal uitgerukt om Wilders te volgen, maar vooral om zijn ‘verzetsspray’ te bewonderen/ kritiseren. Wilders wil met deze Duitse spray toekomstige “islamitische testosteronbommen” à la Keulen van een smerig kleurtje voorzien. Jan Roos van Geen Stijl is uitgerukt (nee, hier volgt geen punt) met een hitsige etalagepop in de hoop dat deze de volle laag krijgt van deze spray.

Nog even tijd voor de familiefoto
Nog even tijd voor de familiefoto

Kort voor 12 uur zijn in de verte de politiesirenes te horen. Het standaard geluid als Wilders in de buurt is. Iedereen neemt zijn positie in, gevolgd door een colonne aan beveiligers en politie die de boel van de straat wil. Dan verschijnt dè auto en vervolgens gaat het circus los. Alles en iedereen, dus ja, ik ook, wil dit moment van aankomst in Spijkenisse vastleggen.

The boys are back in town
The boys are back in town

Wilders geeft een korte toespraak over het waarom van de ‘verzetsspray’. Lang kan ik hem niet horen, want pal achter mij begint een meisje wat te bozigs roepen door een megafoon. Niet erg netjes hoor, dwars door iemand heen toeteren. Maar je kan aan haar gezicht zien dat ze gewend is monologen te voeren, ook al zijn anderen aan het woord. Dit is haar finest-hour.

MEGA belangrijk
MEGA belangrijk

Zij en andere dames hebben wat rijmpjes en one-liners ingestudeerd. “Wilders racist – Nep feminist”. Erg koddig, maar het lukt ze feilloos om alle media-aandacht op te eisen, ondanks het massale boe-geroep van het overige publiek. Later worden de deernes gearresteerd, wat hun status flink zal vergroten.

En straks de arrestanten bus in
En straks de arrestanten bus in

Ondertussen is het Circus-Wilders de markt opgetrokken. Het lijkt wel een langzaam voortschrijdende gletsjer. Een cordon van zware jongens schermt Wilders af van eventuele gevaren en daaromheen een cordon van media, waarbij vooral de televisiemensen geen pardon kennen voor de omstanders. Gewone Spijkenisser stervelingen krijgen geen kans om Wilders een handje te geven of, nog belangrijker, zo’n spray te bemachtigen.

Een blijde hand is niet altijd even snel geschud
Een blijde hand is niet altijd even snel geschud

Soms probeert Wilders iemand de hand te schudden maar dan blijken de vingers nèt tekort en duwt een volgende cameraman zich weer naar voren. Frappant is het dan ook om later in 1Vandaag te horen dat het leek alsof Wilders hier alleen was voor de media, omdat hij amper in contact kwam met zijn fans. Zelf het probleem veroorzaken om je daarna over datzelfde probleem te verbazen. Zeer geloofwaardig. Op beelden van datzelfde 1Vandaag is trouwens mooi te zien hoe Anat bijna geplet wordt door de reuzen om haar heen. Ongetwijfeld dezelfde types die het graag hebben over little acts of kindness: Little things you can do/ Saying “please” and “thank you” (Divine Comedy).

Anat, rechtsonder, en de lompe pummels.
Anat, rechtsonder, en de lompe pummels.

De drukte op de Markt neemt ondertussen alleen maar toe. Achter me hoor ik demonstranten tekeer gaan, maar de ruimte is inmiddels zó beperkt dat ik nauwelijks achterom kan kijken. Hoe deed dat schattige kind dat toch met haar 180 graden nekje in die familiefilm The Exorcist? Best wel handig op zulke momenten. Ik kan nu slechts voor me kijken waar ik bijna tegen de beveiligers sta aangedrukt. Zoals Rutger Castricum van Powned het omschrijft: het lijkt hier wel een groepsaanranding.

Joehoe! Geer, waar ben je??
Joehoe! Geert, waar ben je??

Regelmatig voel ik tenen onder mijn schoenen en ellebogen in mijn rug. Omstanders beginnen steeds heftiger te reageren op alles met een camera. Ik kan het ze niet euvel duiden eerlijk gezegd, maar gezwegen, want ze kunnen amper bij de PVV voorman komen. Soms komt de meute te dichtbij wat resulteert in een corrigerend duwtje van de beveiliging waarbij iedereen weer een paar passen naar achter gaat. Het zijn van die Krav Maga-achtige duwtjes, die zonder kracht gegeven lijken te worden maar die je wel voldoende desoriënteren.

Alles onder controle
Alles onder controle

Ondertussen geeft Wilders op zijn gemakje het ene interview na het andere: NOS Journaal, Powned, Geen Stijl, Hart van Nederland, RTL, 1 Vandaag, en ga zo maar door. Hij bevindt zich in het oog van de orkaan. Keurig netjes met de spray in zijn knuisten, goed zichtbaar voor de camera. Het hele optreden is tot in de puntjes verzorgd. Ja, natuurlijk is dit vooral een media-optreden.

Landgenoten, dit is de spray.
Landgenoten, dit is de spray.

Meer en meer wordt er geduwd en getrokken en ook het onderlinge gescheld neemt toe. Nu ben ik iemand die erg hecht aan harmonie, maar hier gelden andere ‘normen’ en heeft het ontlopen van conflicten weinig zin. Het gaat er soms fel aan toe, ook verbaal. Inmiddels heb ik mijn mond gespoeld, dus ben ik weer de harmonische oude. Het is al met al duidelijk een andere sfeer dan op 5 juni 2010, toen Wilders ook in Spijkenisse was voor de verkiezingen. Het beeld van Wilders die quasi toevallig pal naast de gammele campagne caravan van de PvdA zijn kiezers ontmoet zal me altijd bij blijven.

Wilders in 2010
Wilders in 2010

Toen kon iedereen een praatje met hem maken en was de sfeer minder opgefokt dan nu en was er geen gesloten cordon van beveiliging. Ok, ja, ook toen vond ik de beveiliging enorm, maar vergeleken met nu was het losjes. Zou het soms kunnen dat de tijden een beetje veranderd zijn?

Eindelijk op de footoo met Geert
Eindelijk op de footoo met Geert

Voetje voor voetje trekt de stoet verder. Eindelijk krijgt een paar dames de kans om met Geert op de foto te gaan. Stralend van oor tot oor druipen ze af. Alle negatieve berichtgeving rond Wilders lijkt hier heel ver weg. Hier draagt men de PVV-leider op handen, hoewel men wel steeds kribbiger wordt dat hij alleen maar praat met de media en niet met hen. Een smaakvol arsenaal aan Spijkenisser vloeken komt voorbij. Het komt allemaal onderuit de tenen en met lokaal gal en azijn eruit gegooid en intens gemeend. Nee, zieltjes gaat hij hier niet winnen vandaag.

Oog voor de camera. Oog voor Wilders.
Oog voor de camera. Oog voor Wilders.

Plots neemt de stoet een wending en verlaat de Markt. Even ben ik de aansluiting kwijt met de beveiligingsring. Door modder en over ontluikende struiken en bloembollen lukt het alsnog. Voor ik weet zijn we terug bij zijn auto. Hij bedankt iedereen van achter een enorme ring van beveiliging en vertrekt hij naar onbekende bestemming. Nog even verschijnt daar de aanrandpop van Jan Roos in de lucht, besmeurd. Het is hem gelukt!

Keulse Pop bevlekt ontvangen
Keulse Pop bevlekt ontvangen

In de verte klinken weer de politiesirenes. Het teken dat Wilders op de weg terug is. De orkaan duurde ongeveer een half uur en 50 meter. Het is weer een gewone zaterdag. Op naar de bakker, 2 broden voor de prijs van 1.

 

 

*** Geen blog missen? Vul dan hieronder uw email adres in ***

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

error: Content is protected !!